Tips for bekjemping av Brunskogsnegl

Posted by on mai 22, 2016 in Blogg | 0 comments

Tips for bekjemping av Brunskogsnegl

Brunskogsnegl også kalt Iberiaskogsnegl eller «mordersnegl»

Sneglene har inntatt vårt boligområde og det er på tide å starte en evigvarende kamp. Kampen må gjøres i fellesskap, oss naboer imellom, men du kan gjøre mye på egenhånd. Nedenfor finner du noen tips om hvordan bekjempe denne infestasjonen.

  • Snegler liker ikke å bevege seg i fersk bark. Bark som brytes ned er derimot attraktivt, så det er lurt å legge på ny bark jevnlig. Dersom det er duk under barken er det viktig at den ligger tett, så sneglene ikke kan gjemme seg under duken på dagtid.
  • Kalk kan tørke ut sneglene (mest effektivt tidlig på våren, når sneglene er små). Kalk bør da spres på planen tidlig på kvelden, så den er fersk når sneglene kommer frem.
  • Man får kjøpt små gjerder (plast/metall) som virker som fysiske barrierer mot snegler. Disse kan være effektive rundt små områder som blomsterbed, kjøkkenhage osv.
  • Det har vist seg at det kan være effektivt å plukke snegler. Anbefalte avlivningsmetoder: 1) Klippe dem i to. 2) Legge sneglene i en beholder og helle kokende vann over. 3) Samle sneglene i en plastboks og legge dem i fryseren et døgn (-20 ⁰C). Dette regnes som mest mulig skånsomt, og vil ikke påvirke naturen for øvrig. For å effektivisere snegleplukkingen kan man lage sneglefeller. På Bioforsk sine hjemmesider er det tips til hvordan man kan lage sneglefeller.
  • Ved å plukke egg fra Brunskogsnegl i september-oktober kan man redusere antallet snegler året etter. Eggene legges i grupper på 20-50 egg i små jordhuler og andre skjulesteder fra sist i august til sist i september.
  • Noen planter er mer attraktive enn andre for brunsneglene. Når det gjelder planter som sneglene ikke liker er det kjent at de unngår aromatiske planter, kryddervekster og busker, inkludert bærbusker. På Bofors sine hjemmesider er det en liste over plantene brunsneglene liker/ikke liker.
  • En ryddig og åpen hage som lett tørker etter regnvær reduserer antallet snegler. Klipp bort de nederste grenene på busker, rydd i «rotehjørner»/avfallshauger, og hold gresset kortklipt. I tillegg kan det være lurt å vanne om morgenen fremfor kvelden.
  • Det finnes ulike midler som kan brukes mot snegler. Et av dem er Nemaslug som inneholder levende nematoder. Nematodene går inn i sneglene sammen med en bakterie og dreper dem. Nemaslug løses opp i vann og vannes ut der hvor det er snegler. Det er også gjort forsøk der man blander Nemaslug med døde snegler, og legger det ut som åte på egnede/sikre steder (kannibalmetoden). Nemaslug er mest effektivt på våren når sneglene er små. Man kan finne mer informasjon om sneglemidler på Boforsk sine hjemmesider.
  • Boakjølsneger (Leopardsnegler) er aggressive mot andre sneglearter, og kan derfor hjelpe til med å holde antallet med Brunskogsnegler nede.

Kilde: Info og foto fra www.bioforsk.no

 

Boakjølsnegl_Bioorsk_v1

Boakjølsnegl (denne må vi bevare – den jager brunskogsnegler). Mer om Boakjølsnegel finner du på Artsdatabanken:  http://data.artsdatabanken.no/Taxon/79704

Brunskogsnegel_Bioforsk_v1

Brunskogsnegl (denne må vi bekjempe – en snegel legger hundrevis av egg). Mer om Brunskogsnegl finner du på Artsbanken:  http://data.artsdatabanken.no/Taxon/79844

 

Oversikt over uike sneglearter i Norge finner du på denne A3-plakaten: http://www.artsdatabanken.no/File/266/Snegleplakaten

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.